ICT is about listening, adapting and innovating.

Cyberaanvallen: voorkomen is beter dan genezen

Het is een blok aan het been, maar wél de realiteit anno 2019: de toename van cyberaanvallen. Wie denkt dat online criminelen hun vizier alleen op grotere bedrijven richten, heeft het mis. De dreiging is ook in het mkb zeer reëel. Zó zorg je ervoor dat de beveiliging binnen jouw organisatie op orde is.
Risico altijd aanwezig
Onlangs was het weer raak: een grootschalige ransomware-aanval trof aluminiumgigant Norsk Hydro en legde nagenoeg de gehele machinale productie plat. Vestigingen door heel Europa en Amerika waren de dupe. De criminelen die verantwoordelijk waren voor de aanval, eisten losgeld in ruil voor de ontgrendeling van gehackte data en bestanden. Dit recente voorbeeld is slechts één van de velen, en helaas beperkt de lijst getroffen organisaties zich allang niet meer tot de ‘rijke reuzen’ van de wereld. Werk jij met persoonsgegevens die niet op straat mogen komen te liggen? Zou versleuteling van jouw software een strop betekenen voor je bedrijfsvoering? Dan ben je, hoe groot of klein je bedrijf ook is, een interessante prooi voor cybercriminelen.
Traditionele beveiliging
Waar een aantal jaren geleden een firewall en antivirusprogramma nog volstonden voor een waterdichte beveiliging van jouw bedrijfsdata, is tegenwoordig meer geavanceerde technologie nodig. Cybercriminelen worden met het jaar slimmer en weten beveiligingsmaatregelen dankzij gewiekste trucjes steeds vaker te omzeilen. Bovendien beperkt de beveiliging van firewalls en antivirussoftware zich in de meeste gevallen tot ‘bekende aanvallen’ die in een database staan geregistreerd. Ransomware-bestanden die nog niet bekend zijn, kunnen dus alsnog binnendringen.
Endpoint security
Tijd voor iets nieuws. Tijd voor de Next-gen endpoint security-oplossing van onze partner SentinelOne. De slimme software van SentinelOne gaat verder dan de traditionele beveiligingsoplossingen en denkt zelfs met jou mee. Schadelijke bestanden worden niet alleen gedetecteerd en geregistreerd – ook patronen in kwaadaardig gedrag worden geanalyseerd, en in geval van dreiging, wordt hierop real-time geacteerd. Zodoende biedt het platform, dat als SaaS-oplossing wordt geleverd, beveiliging tegen bekende én onbekende aanvallen. Zelfs zerodayattacks, een aanval op zwakke plekken in je software waarvan jij zélf het bestaan nog niet wist, worden door SentinelOne opgespoord.

Zo werkt SentinelOne

Dankzij de real-time sensor die al het in- en uitgaand dataverkeer en alle overige activiteiten op jouw bedrijfsnetwerk monitort, kunnen verdachte situaties á la minute worden opgespoord. Alle devices, van computers tot mobiele telefoons, worden gemonitord. Ook buiten de kantoormuren. Afwijkend gedrag wordt op machinesnelheid geïdentificeerd, en na detectie gaat dan ook direct een alert uit naar jou. Hierna kan direct actie worden ondernomen. SentinelOne zet aangetroffen bestanden voor jou in quarantaine, stopt het proces en verwijdert het getroffen endpoint van het netwerk. Als een verdere aanval eenmaal is voorkomen, immuniseert de software andere endpoints. Verwijderde of aangepaste bestanden worden hersteld in oorspronkelijke staat en tot slot word jij voorzien van een gedetailleerd overzicht van de aanval en de beschadigde endpoints en bestanden. Zo houd jij dus de schade binnen de perken én blijf je aan de AVG voldoen, omdat je tot in detail in staat bent je meldplicht te volbrengen.

Wij kunnen je nog veel meer vertellen over ons brede aanbod aan beveiligingsoplossingen. Interesse in SentinelOne? Vraag een demo aan!